söndag 4 augusti 2013

Njuter av färska salladsblad och synen hur de andra grönsakerna utvecklas


Denna helgen har varit speciell eftersom det är min sista helgen på semestern. I morgon är det dags igen att komma in i rutinerna. Det är både segt, tungt, men samtidigt spännande och glädjefyllt. Jag börjar på en ny förskola. Det kommer bli tufft i början med alla nya rutiner, namn och intryck. Jag kommer garanterat vara helt slut efter varje arbetspass. Helgen har både bestått av regn, sol och värme. I helgen åt jag frukost på vår inglasade altan som även fungerar som växthus. På frukostbordet växer salladsbladen så det är bara att plocka ett blad och lägga på smörgåsen under osten. Supergott!!


I fönstret står fyra krukor med paprika för unna. Jag har hela tiden trott att det var Snappaprika. Sammanlagt har jag 11 paprikor. Dem växer långsamt. När dem är färdiga att skördas är dem röda. Men dem går även att äta som dem är nu. Paprikorna börjar inte mogna förrän dem är färdig växta. Mina föräldrars paprikor har kommit i ett längre stadium i utvecklingen. Det är därifrån jag har hämtat denna kunskap. Paprikorna i unna blir i alla fall mindre än paprikorna som finns att köpa i butikerna.


Mina tomater blev satta för sent i år. Det är först nu som det har börjats att bildas små kulor efter blommorna har vissnat. Jag valde att behålla både tomaterna och paprikorna inne i år. Jag var osäker om dem skulle bli pollinerade. Men det fungerade. Det beror säkert på att vi har haft öppet dörren hela dagarna. 


Du som har följt min sådd på altanen i år kanske undrar hur det har gått med mitt morots experiment. Så här ser dem ut. Dem växer så det knakar. Rädisorna som jag sådde i 1 ½ liters glass paketen skördade jag tre mycket små rädisor. Utvärderingen av rädisa blir att lådan var för låg. Nästa år kommer jag istället att så rädisor i den här 5 liters glass paketen som morötterna växer i. Varje kväll måste jag vattna mina grönsaker. Nu när det har varit extremt varmt har jag fått vattna 2 gånger om dagen. Speciellt tomaterna dem fodrar mycket vatten. I år har jag inte jagat mördar sniglar. Men även inne kan växterna drabbas av olika skadedjur. Det satt en grön larv på en morotsplast och det var en mindre brun fluga som hade ätit och lagt ägg på paprika bladen. Solrosen var extra god för den var söndertuggad så den dog. Detta inlägget delar jag med mig till två passande utmaningar Helgutmaningen och Trädgårdsdagboken, gå in och se vad de andra deltagarna bidrar med.



4 kommentarer:

  1. Å kunne plukke salat og legge på brødskiva høres friskt og godt ut! Spennende med alle de andre vekstene dine! -Margit-

    SvaraRadera
  2. Kul med egna grönsaker!! Själv har jag "bara" kryddor och tomater. När det gäller tomater kommer jag endast att satsa på busktomatplantor nästa år - inga högre växande sorter alltså. Busktomatplantorna verkar ge skyhögt bättre tomatavkastning, åtminstone odlade i kruka på min balkong!! Läste någonstans att man kan smått ruska plantor hållna i växthus - i pollineringssyfte, det rådet följde jag. Lycka till på det nya jobbet!

    SvaraRadera
  3. Det är härligt att kunna skörda egna produkter. Vi har en hel del jordgubbar nu, så vi får äta så mycket vi vill och det har vi inget emot. De är som godast färska.

    Har provat att odla paprika men har inte lyckats så bra. Så där fina som på din bild har jag aldrig fått dem.

    SvaraRadera
  4. Det är lyxigt att ha egna grönsaker. Det har jag också tack vare min mans gröna fingrar :)

    SvaraRadera