lördag 31 december 2011

Nyårshälsning och sammanfattning av årets stora intresse





GOTT NYTT ÅR alla läsare!
Idag är det nyårsafton, alltså årets sista dag. Det är också årets sista inlägg som kommer att avsluta med den sista ”tillbaka blicken” från min bloggstart i juni 2011.
Innan jag börjar berätta kring inlägget skall jag kåsera kring min utveckling som bloggare. Jag tycker att mina blogginlägg har blivit mer levande och det känns som att jag skriver till er läsare även om jag inte kan se er. Ibland får jag visseligen underbara kommentarer från er och det uppskattar jag. Det får nu gärna fortsätta med. När jag startade som blogare kände jag mig väldigt osäker på hur jag skulle skriva, hur jag skulle lägga in bilderna hur designen skulle se ut med mera. Men allt det där utvecklas med tiden och man ändrar och justerar. Vilket gör att även bloggen utvecklas och förändras som kan göra det spännande för läsarna. 

Men som nybörjare blogare är det bra att läsa och få bra tips vad som är bra att tänka på innan man startar sin blogg. Jag försökte söka efter den boken jag läste som hade några år på nacken, men lyckades inte hitta den. Men om jag sammanfattar de viktigaste punkterna från boken så var det att man bör ha ett SYFTE med ämnet som man skall skriva om för att bloggen inte skall dö ut som tyvärr många blogar gör efter en kort tid. Det för att få en bredd publik så skall man koppla sin blogg till olika sök sidor som till exempel Google.

Nu till årets sista kavalkad inlägg.



Fokuset på sommarens  inlägg var på uppdrivningen av olika växter. Eftersom det var mitt nya intresse så var det en stor viktig händelse som var perfekt att skriva och dokumentera om på min blog. Upprivningen startade med mina tomater se länken: http://haggalen.blogspot.com/2011/06/min-tomatodling.html och vidare utvecklingen allt eftersom plantorna växte se länken: http://haggalen.blogspot.com/2011/07/uppdatering-om-min-tomatodling-min.html.

Upprivningen fortsatte hela sommaren och det blev flera olika växt arter och till våren nästa år 2012 kommer jag att fortsätta med mina odlingar och pröva nya växt arter. Då kan jag använda min blogg för att lära mig på vad som var bra och mindre bra och vad jag skall tänka på. För avslutade odling säsongen genom att göra en summering se länken:http://haggalen.blogspot.com/2011/08/utvardering-av-odling-av-gronsaker-och.html





måndag 26 december 2011

Mat till vinter fåglarna


Jag är uppvuxen i Onsala och flyttade ifrån trakten i 22 års ålder. Därefter bodde på en annan ort i ungefär 15 år. Men efter dessa 15 åren flyttade jag tillbaka till underbara Onsala och köpte min farmor och farfars hus. Redan som barn fick jag lära mig att fåglarna hade det svårt att hitta mat på vintern. Så mina föräldrar Eva och Kenth gav vinter fåglarna mat i ett fågelhus som fungerar som en fågel automat. På marken strödde dem också frö till de större fåglarna som hade det svårt att sätta sig i fågelhuset. Min mamma Eva var mycket intresserad av olika fågel arter och tyckte det var viktigt att hennes barn kunde de olika arternas namn. Fast jag inte var speciellt intresserad som barn. Så är jag nu som vuxen mycket intresserad och har en rik kunskap om fågel arterna. Jag är förvånad själv att kunskapen finns där trots ointresset som barn. På bilden som är hämtad från Google ser ni en Blåmes. Blåmesen lever året runt i södra Sverige.


Vi bor på landet och har skogen runt omkring huset, vilket medför att vi har mängder av fåglar. Jag har ett träd på baksidan av huset där jag har två fågel automater att lägga frö i och som små fåglarna kan sitta på och äta. På fotot ser du den ena fågel automaten. där finns det sittpinnar för dem mindre fåglarna att sitta på och äta. Blåmesen räknas till en av de mindre fåglarna som får plats att äta i automaten.










Här ser ni den andra fågel automaten som dessutom föreställer en flugsvamp. Den hänger ganska långt ner på trädet. Mitt fågel träd har en gång i tiden klipps ner så det är inte så många grova grenar att hänga på. Men fördelen med att ha automaterna så lång ner är att fåglarna är väl skyddade för rovfåglarna.




Koltrasten som ni ser på bilden som jag också har kopierat från google tillhör en av de större fåglarna. Det är en art som också finns i södra Sverige året runt. Koltrasten brukar äta under atomaterna eller fågelhusen. Om man matar fåglarna på vintern håller dem sig runt omkring även under dem andra årstiderna. Då har man mycket fågelkvitter och det är så mysigt när fåglarna sitter i träden och sjunger. På sommarkvällarna kan man höra koltrasten sjunga och då får man en sån sommar känsla.





Fröna som jag matar fåglarna med består mest av solrosfrö. Det finns blandfröer att köpa i butikerna som innehåller solrosfrö, hampfrö och vetefrö. Men då har fåglarna plockat ut solrosfröna och lämnat resten. Så jag väljer numera att bara köpa solrosfrö och själv blanda i några hampfrön och även jordnötter. Om man har jordnötter att bjuda på till fåglarna är det vanligt att man även kan få besök av ekorrarna.  




 Domherrarna som är en julsymbol i Sverige bor också året runt i södra Sverige. Men dem bor långt in i skogen och är inte synlig vid husknuten från det blir minusgrader ute. Då kommer dem ofta till fågel matplatser som människorna har skapat. Dem har ett speciellt läte som skiljer sig från dem övriga fågel sorterna. Domherrarna är lätta att känna igen på den färgrika kropparna. Hannen är den som är röd medan honan är mer grå.




I mitt fågelträd hänger jag även upp taljbollar som är gjort på fett och fågelfrö. Bollarna är instoppade i ett grönt plast nät. Jag brukar också hänga upp nät med jordnötter i som också finns att köpa i butikerna. Fåglarna brukar sitta på bollarna eller jordnötts korven och äta.














Spiral automater avsedda för taljbollar finns det att köpa i butikerna. Dem kan jag rekommendera för då kan inte skatan ta bollarna och flyga iväg med, vilket inte är ovanligt att den gör. Jag brukar inte få besök av skatan på min fågelplats.













Skatan är också en av Sveriges vanligaste fågel som bor här året runt. 

















söndag 25 december 2011

Julgrupp med äkta mossa


I går på Julafton fick jag ihop två inlägg det ena skall jag berätta om idag och det andra kommer i morgon på annandag jul. Min man Magnus tycker att hyacinter är lika viktigt som julgran på julen. Så jag köpte två rosa blommor antar jag att det blir för plast krukan som dem var planerad i var rosa. Krukan som jag valde att göra min mini julgrupp i målade jag för två års sedan. Jag valde då att göra den utan mönster. Men när jag hade planterat blommorna tycket jag att den såg tråkig ut och då kom jag på att det hade vart snyggt med ett rosa sidenband.


På vår och sommar halvåret bekämpar man för att bli av med mossan i trädgården. En del trädgårdsägare använder gifter för att utrota sin mossa. Jag använder inga gifter mot mossa utan skrapar bara bort den. Men när julen närmar sig och det skall tillverkas julgrupper är mossan eftertraktad. Det finns numera att köpa mossa i butikerna. Har funderat om jag skulle starta försäljning av mossa runt jul. När jag gör julgrupper går jag ut i trädgården och skrapar av lite mossa från stenarna. Det var väldigt lätt i år eftersom vi har en grön och mild jul.











Jag brukar vanligtvis låta mossan ligga och torka på ett tidningspapper. Men i år var jag ute i sista minut, så jag lade på den blött ovanpå jorden på julgruppen.










Jag avslutade julgruppen med att sticka i flugsvampar, guldkulor och små röda bär. Jul detaljerna är gjorda i plast och dem sticks ner i mossan,









lördag 24 december 2011

Lakritsknäck med äkta lakritsrot

GOD JUL alla läsare jag är så tacksam för att ni finns. Allt eftersom statist siffrorna har stigit har mitt blogande känts mer värdefull. För jag känner att jag skriver för någon inte bara för mig själv. Det som är extra roligt är att jag har läsare från hela världen.


Dagens inlägg är en beskrivning om hur man gör lakritsknäck med foton och film. Jag skall börja berätta att lakritspulvret har jag skickat efter från Panduro Hobby. Pulvret kommer från äkta lakritsrot. Vilket gör att den inte är svart som godislakrits. Därför blir inte knäcken som jag visar svart utan ser istället ut som vanlig knäck utan mandel. Vill man att lakrisknäcken skall bli svart kan man istället använda sig av karameller ”Turkisk peppar”.








Receptet har jag hittat på baksidan av Arlas mjölk förpackning. Ingredienserna som man skall har i till knäcken är: 1 matskedar lakritspulver 
(eller 10 stycken krossade ”Turkisk peppar)”,


2 deciliter vispgrädde, 2 deciliter ljus sirap, 2 deciliter strösocker. Det står även i receptet att man skall ha 2 matskedar smör men vi valde att göra den mer kalorisnål. Så vi valde bort smöret. Ett annat tips som stod på förpackningen var att man kan stö på lite fingersalt eller rivet citronskal innan knäcken stelnar.



Lägg alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Blanda med en visp och låt koka under omrörning i cirka 15 minuter. Det är viktigt att röra hela tiden i smeten.











Ta fram ett dricksglas med iskallt vatten och ställ i jämte dig vid spisen. Den skall du använda till kulprovet som avgör om knäcksmeten är färdig.













Nu är knäcken färdig kokad.











Så här ser den färdiga knäcken ut. Nu är det bara att droppa i den i små käckformar och låta den stelna i kylskåpet. Förvara sedan den färdiga knäcken svalt i en burk med lock.


onsdag 21 december 2011

Julfint på altanen



                 Nu har det även blivit jul på altanen. Höstarrangemanget har bytts ut mot jul tema.




Jag har använt mig av tre plastblommor som sitter fast i krukor. Blommorna tycker jag är kopplade till julen. Blommorna är : vit Azalea, Novemberkaktus och En.










Jag valde också att sätta i Murgröna och 2 stora Julstjärnor.







Bakom stävan med jularrangemanget har jag en porslins pellestar på våren har jag en riktig blomma där. Men under julen har jag min mini plast julgran där i en djup kruka.


Mini julgranen brukar jag även klä med jul dekorationer. I toppen har jag ingen stjärna utan en guld boll. Men jag har mini julgranskulor och annan dekorativ mini saker till julgranen




tisdag 20 december 2011

Handgjorda julklappsetiketter


I söndags berättade jag om min julpyssel kväll då jag gjorde mina mini smällkarameller och nu skall jag beskriva hur jag gjorde julklapps etiketterna.Jag brukar alltid köpa julklapps etiketter med klister på baksidan. Men i år har jag gjort egna etiketter som man binder fast med julsnöret. Jag fick idén från mitt jobb. På arbetet gjorde vi en julpåse med barnens julpyssel. Påsarna var bruna och på varje påse hade min kollega Carina klippt söta hjärtan som hon skrev God Jul på och barnets namn. Jag använde lite tjockare färgat papper för att dem inte skulle bli så sköra. Jag började måla på fri hand olika storlekar på hjärtan. Formen blev en blandning mellan dem moderna långsmala hjärtana och dem traditionella. Efter att jag hade klippt ut dem vek jag hjärtanet på mitten och vecklade upp det igen. För att etiketten skulle få ett snyggt veck. Inuti alla kort skrev jag God Jul.Jag avslutade med att göra de runda hålet där man trär i julsnöret. Jag använde mig då av hålslagaren.




Det blev några röda hjärtan med olika nyanser och storlekar.













Jag valde även att göra några hjärtan i grön och blått.

söndag 18 december 2011

Julpyssel kväll blev 2 mini smällkarameler



Lördagspyssel och mys! Resultatet på gårdagens pysselkväll blev två mini smällkarameller och jul etiketer som jag kommer att visa en annan dag. Idag kommer jag enbart att koncentrera mig på smällkaramellerna. Vi gjorde smällkarameller med barnen på jobbet i veckan och då visade det sig att silkespapperna inte hade samma format. Så det blev mängder av restbitar över som vi skulle slänga. Men istället för att slänga dem tog jag hem restbitarna.  På jobbet använde vi tomma toalettrullar till stommen i karamellen. Men eftersom jag skulle göra mini smällkarameller fick jag göra en egen rulle. Jag använde en bit kartong som jag rullade ihop och tejpade.

Jag gjorde två storlekar på smällkaramellerna. Den största hade tre färger röd, grön och vit. Den minsta hade färgerna orange, vit, blå och orange. Först skall jag visa hur jag gjorde den största karamellen. Jag lade färgerna på varandra och klippte dem i storleken 10x30 cm. Sen lade jag pappersrullen i mitten och gjorde ett blyertsstreck 2 cm från rullens kant.







Sen viker du varje kortsida fram och tillbaka som en solfjäder eller dragspel. Vik fram till blyertsstrecket.









När vikningen är färdig tar du fram saxen och klipper smala remsor. Men du klipper inte av remsorna utan stannar med saxen vid blyertstrecket. Nu blir varje remsa som en girlang. Fortsätt likadant på båda sidorna så all vikning blir fulla med girlanger. 







Därefter lägger du kartongrullen i mitten och rullar in den i pappret och vik eventuellt kanten om inte papperna är jämna. Sätt ihop den med tejp och bind en bit garn om varje girlang ända. Då bildas även en upphängning.










Den minsta smällkaramellen använde jag fyra lager med papper och storleken 5x15 cm. Jag använde samma kartong men kortare och smalare rulle.











Jag vek på samma sätt, men måste tala om att det var enormt pilligt för mina stora fingrar. Och sedan klippte jag karamellen på samma sätt som den stora. Avslutningen gick också till som den större smällkaramelen.











Här är det färdiga resultatet och jag tycker att den minsta blev för tunn medan den större blev helt perfekt. Jag skall inte hänga dessa i granen utan kanske på vägen eller någon annanstans.




lördag 17 december 2011

Tomtelandskap i en skål



Vi har en altan som inte är isolerad, så på vintern använder vi altanen till kylrum. Det är praktiskt när man har bakat eller vill att maten som blir över efter middagen skall svalna snabbt. Vi har väl planer i framtiden på att isolera altanen så man kan även utnyttja den på vinterhalvåret. Möblerna står kvar hela tiden och jag dekorerar även altanen vid de olika årstiderna för man passerar alltid altanen när man skall in i huset och det ger ju en inbjudande känsla och välkommande innan man kommer in i huset. Så här ser det ut vid jul på min altan.


Tomtelandskapet har jag byggt upp i en stor röd keramik skål som jag har köpt på Röda korset och den använder jag bara till jul. Längst ner i botten bygger jag upp kullarna med  mina omålade träsvampar, ibland har jag även använt stora stenar i olika former.










Mitt snömaterial kom jag billigt över i en butik som skulle upphöra, det var mitt i högsommaren.









Jag tog snön och täckte svamparna och stenarna och stack sedan ner tall och gran grenar som är gjorda i plast i kanterna på skålen. I skåpet hittade jag även några plask kottar som jag satte i för att få en skogs känsla. I snön kan man se lite brunt sticka fram och det är för att få liv i landskapet. Det är berget som syns.Jag hittade också en röd julstjärna i plast, (en blomma) och en lingonkvist.







Sen var det bara att placera ut alla små tomtarna som jag har. Jag har mängder av tomtar i olika storlekar och material. Tomtar tycker jag att man aldrig kan få för många av.






fredag 16 december 2011

Jultavla av glas


  


Det praktiska med att måla på glas är att man kan använda färdiga bilder som färgläggs. Den färdiga bilden som man skall använda fäster man bakom glasskivan eller vad man tänker måla på som är gjort av glas. Det fungerar bra att fästa med häftmassa eller tejp. Men innan du startar med ditt glasmålningsprojekt bör du rengöra ytan på glaset med lite vatten eller lite t-sprit beroende hur smutsigt glaset är. T-spriten tar bort alla feta fläckar på glaset. jag har använt mig av en färdig bild på denna tavla. Glastavlan har jag köpt på Panduro hobby och där kan man även köpa glasfärger.
Färgerna är mycket tunnare en allmogefärg och det gör att dem gärna vill rinna så då är det viktigt att hålla föremålet som man målar på platt och att färgen får torka emellan färgbytena.
Det fungerar att blanda färgerna och få fram olika nyanser och dessa färger bränner man i en vanlig hushållsugn.

tisdag 13 december 2011

Porlinsvas med symmetriskt mönster


Detta är en vas med symmetriskt mönster som går i färgerna blått, brunt och guld. Jag tycker det är en härlig färg kombination. Vasen som jag har målat på är en retro produkt och jag har använt mig av porslins färger. Att måla mönster tar tid och det kan ta flera kvällar för ibland behöver färgen torka lite så att det inte flyter in i varandra. Efter att man har målat färdigt vasen skall den stå och torka i ett dygn och sedan bränner man föremålet i vanlig ugn. Hur många grader och tid står på färg förpackningen. Efter bränningen tål porslins föremålet att diskas i maskin. Det man bör undervika när man målar på porslin eller glas är att måla på där man lägger maten till exempel i mitten på mattallrikarna.

måndag 12 december 2011

Ge bort en tomte med gott innehåll



Här kommer yttliggare en skapelse från Christoffers fritidstid. Jag har sparat några alster som jag gillade extra mycket. Detta är en tomte som är gjord av en stor glasburk med lock. Det är ett material som alla kan ha hemma. Det är bara att köpa hem någon matvara som är förvarad i en glasburk. Tomten är väldigt lätt att göra. Luvan är sydd i röd filt eller flis som man syr fast på locket på burken. Näsan är en röd flörtkula och skägg är en klump med bomull. Sen köper man rörliga ögon i en hobbybutik eller så kan man använda vanliga knappar.

Ett tips är att man kan göra dessa tomtar och ge bort som gåva och då kan man även lägga i hemma gjort julgodis eller kakor.

söndag 11 december 2011

Tittskåp med handgjorda tomtar


Jul tittskåpet är gjort av en stor fisklåda och är ett öppet tittskåp. Fiskarlådor kan man få tag på hos en fiskhandel grattis eller för en billig peng. Innan man tar in lådan i huset rekommenderar jag att den får vädras ute i en vecka annars stinker det fisk i hela huset eller i lägenheten. Därefter målade jag fiskarlådan med brun allmogefärg och lackade med klarlack. Jag valde att bara måla en gång för jag tycker att det är snyggt när träådrorna lyser igenom. Jag klistrade också fast fyra brun målade glasspinnar i varje hörnen på fisklådan.



Julgrannen har jag köpt i en hobbyaffär som är återförsäljare för Panduro hobbys produkter. Det finns mängder av färdig inredning artiklar till tittskåp att köpa. Men det kostar mycket om man väljer att bara köpa färdiga produkter. Så jag brukar välja att köpa något färdigt och sedan låta fantasierna och kreativiteten få producera produkterna i återvinningsmaterial. Och det blir även roligare att göra egna produkter istället för att köpa färdigt och bara klistra in. Alla tomtarna har jag sytt och knåpat ihop själv. Grundstommen på tomtarna är piprensare som jag har klätt med tubstickad metervara. Tomtarnas huvud är en träkula som jag har målat ansikte på.


Till fönstret har jag målat en utebild i akvarell och använt brun målade glasspinnar till fönsterramen. Gardinen är av tyg med röda smala siden band. Ljusstaken är en bit av en smal rundstav med påklistrade röda träpärlor. Ljusen är tandpetare som är målade.  


             Bänkarna och stolarna är gjorda av träskivor och träkulor.Julbonaden är utklippta från en tidning